HANGİ TRİPODU ALMALIYIZ ?



Tripod konusunu merak edenler için mükemmel bir yazı. Hiç değiştirmeden size aktarıyorum
Aşağıdaki yazı TAYFUN GÖKTAŞ'A AİTTİR 


Hangi Tripod’u almalıyız?

Merhaba dostlarım. Bugün size her fotoğrafçının sahip olması gereken ve ekipman listesinde makine ve lensler kadar önemli bir yere sahip olan tripodlardan bahsedeceğim. Yazının bitiminde tripod tiplerini, kullanım amaçlarını ve hangisini almalıyım sorusuna cevap bulacağınızı tahmin ediyorum.

Tripodlar aslında çok kullanışlı ve olmazsa olmaz cihazlar ancak bugün piyasada bulunan çok çok fazla çeşit kişilerin seçim yapmasını zorlaştırıyor hatta belki de almaktan vazgeçiriyor. Ama siz üşenmeyin ve hemen kaliteli, sağlam yapılı bir tripod almaya koyulun. Tabii yanına mutlaka bir de deklanşör kablosu ya da uzaktan kumanda almayı unutmayın.
Öncelikle piyasada çok fazla çeşit olduğunu belirteyim. Maalesef ki özellikle aliminyum alaşımla kaplanmış ve üç ayağı arasında çubuk bağlantılar olan basit tripodlar özellikle yeni kullanıcıların çok fazla göz zevkine hitap ediyor ve satın alınmasını sağlıyor. İlk önerim şudur, kompakt makine kullanmıyorsanız SAKIN ALMAYIN, hatta kullanıyorsanızda bu yazıyı okumanıza gerek yok, güle güle… J Bu tripodlar hafif olmaları nedeniyle, parlak aliminyum olmaları nedeniyle ve de üç ayak arasındaki çubuk bağlantıların göze daha sağlam hissi vermeleri nedeniyle çok kolay aldanabileceğiniz modellerdir. UZAK DURUN. Çünkü tripodun asıl görevini yani size sağlam bir ayak olma görevini yerine getiremeyeceklerdir.
Şu anda satışta olan çok fazla marka ve model tripod vardır. Ancak günümüz koşulları ele alındığında kaliteli bir tripod için iki marka özellikle öne çıkmaktadır. Bunlar Gitzo ve Manfrotto dur. Her ikisi de konusunda uzman firmalardır ve çok kaliteli ve amacına uygun modeller çıkartmaktadır. Şimdi öncelikle fotoğrafa yeni başlayan arkadaşlar için yazalım profesyonel tripodlarda ayaklar, kafa ve hatta makinanın altına bağlanacak parça ayrı ayrı satılmaktadır. Yani masraflarınız 3 kata kadar çıkacaktır. Bir konuyu da baştan söyleyelim ortalama 300 ytl gibi bir bütçe ile başlamanız gerekiyor ki 15000 dolara bile tripod var J Ben bugün sizlere genel olarak Manfrotto’nun modelleri hakkında bilgiler verip yol göstermeye çalışacağım.

Öncelikle bir tripodun özellikleri neler olmalıdır. Aslında bu kolay şekilde maddeler halinde yazılabilir.
1. Kaliteli ve sağlam yapılı bir malzemeden oluşacak
2. Sağlamlığı yanında taşınması için hafif olacak (toplamda 3 kg’ın üstü taşınması zor olur)
3. Boyunun maksimum yüksekliği sizin boyunuza yakın olacak ( bu daha kolay kullanım için, olmasa da olabilecek bir madde)
4. her bir bacak en az 3 parçadan hatta daha uygunu 4 parçadan oluşacak (parça sayısı arttıkça tripodun stabilitesi artar ancak fiyatı daha da çok artar J)
5. Özel bir yapısı olmadıkça bacaklar birbirine herhangi bir aparatla bağlı olmayacak ( bu bağlantı belki stabiliteyi arttırır ancak esnekliğini ve kullanım alanını azaltır. Bu nedenle sağlam gövde yapılı ve bacakları bağımsız bir tripod alınmalıdır)
6. Yere yaklaşma yüksekliği ileride çekebileceğiniz makro fotoğraflar için çok önemli. Bu nedenle yere ne kadar stabil bir şekilde yaklaşabiliyorsa bir tripod o kadar alınabilirdir. Bugün artık tripodlar yere 10 cm kadar yaklaşabiliyorlar hatta orta boruları çıkarılıp eğilerek daha da yaklaşması sağlanabiliyor ancak bu boru ile kullanıldığında stabilite azalıyor.
7. Taşıma ağırlığı çok önemli konulardan bir tanesidir. Alacağınız tripodun toplam azami taşıyabilme kapasitesi en ağır lens ve ekipman takımınızın toplam ağırlığından fazla olmaldır.
8. bu toplama lütfen kullandığınız flash, lens, makina ve de kullandığınız diğer ekipmanlarıda ekleyiniz, Flashları herkes göz ardı eder ama pilleriyle beraber ekstradan yarım kiloya yakın yük olacağını unutmayınız)


Genel olarak özelliklerini ve seçim kriterlerini anlattığım bu başlıklardan sonra size kısaca alabileceğiniz modeller hakkında bilgi vermeye çalışayım. Piyasada manfrottonun iki modeli çok fazla tutulmakta ve benim tarafımdan da size önerilmektedir. Bunlardan ilki 190 serisi ikincisi ise 055 serisidir. İkisi birbirine benzer yapıdadır. Ancak 055 in taşıma kapasitesi ve azami yüksekliği daha fazla olduğundan benim önerim 055 serisi almanızdır. 055 in kendi alt modelleri bulunmakta iken size önerebileceğim en ucuz modeli 055PROB dir. Alın ve kullanın, sorunsuz bir ayak takımına sahip olmuş olacaksınız. Ama benim param var daha iyisini almak istiyorum derseniz alacağınız model 055MF3 veya 055MF4’dür. Bunlar magnezyum fiber yapıda çok hafifletilmiş modellerdir ve çok stabildir.3 ve 4 ise her bir bacaktaki parça sayısına denk gelmektedir ki MF4’ü almanızın daha iyi olduğunu söylememe gerek bile yok. Ayak işini böyle hallettikten sonra şimdi gelelim asıl sorun olan kafa (head) seçimi yapmaya.

HEAD SEÇİMİ
Headler aslında tripod seçiminin en önemli kısmıdır. Çünkü makinanızı ve lensinizi o tutacaktır . Öncelikle head tiplerine bakalım.
1. Dişli başlıklara sahip headler (geared heads)
2. Üç yönlü headler (three-way heads)
3. Top’lu headler (ball heads)
4. Video headler (two way heads)

Her bir head yapısı aslında farklı bir amaç için üretilmiştir. Geared headler bunların içerisinde en profesyonel olanlardır. Çok stabillerdir, sağlam ağırlık taşırlar ve çok hassas kaymalar yapabilirler. Üç ayrı kol ile yönetilirler. Dolayısıyla tabii ki seçeneklerimizde en tepede bu modeller bulunmaktadır. Ancak çok pahalıdırlar. Üç yönlü headler piyasada en çok satılan modellerdir. Bunlarda aynen gearedlar gibi sağ ve sol, yukarı ve aşağı ayrıca rotasyon için üç ayrı sıkmalı kolcuk bulunur ve oldukça hassas ve stabil bir yapıları vardır. Geared kadar olmasalar da şiddetle önerilebilir. Geared ve three-way headlerin en kötü yanları kullanımlarıdır. Her bir yön için ayrı üç kolu açmak, ayarlamak ve sıkmak gerektiğinden zaman alıcı ve yorucudur. Ancak özellikle doğa fotoğrafçıları için hassas ayarlar yapabildiklerinden çok kullanışlılardır. Ben bu modelleri pek sevmiyorum çünkü ayarlamaları insanı zaman zaman çileden çıkarabiliyor. Üçüncü grup headler ise benim favorim olan ball headlerdir. Bunlar aslında joystick gibidirler. Bir düğmeyele topu yuva içerisinde serbest bırakırsınız ve istediğiniz yöne ayarlayıp aynı düğmeyi kullanarak sabitlersiniz. Çok hızlı ve çok kullanışlılardır. Özellikle ornitofoto ve spor fotoğraflarında çok iş yarar. Ancak kötü yönleri topun yuvada sıkıştırlmasıdır. Özellikle büyük makine ve ağır lense sahip olanlar bu modelleri pek kullanamazlar çünkü top o ağırlığı sıkıştırabilecek kuvveti çoğunlukla sağlayamamaktadır. (daha doğrusu öyleydi.. paranız biraz varsa artık buna da bir çare bulundu.) Ayrıca çok hassas hareketler sadece sizin el gücünüze bağlıdır ve diğerleri kadar olamamaktadır.

Şimdi iyi bir head’de olması gereken özellikleri sıralayıp seçimimizi yapalım.

1. Ağır olmamalı ( bu nedenle hafif malzemeden yapılanlar tercih edilmeli)
2. Makinanızı, lensinizi ve flash’ınızı taşıyabilecek kadar sağlam olmaldır.
3. Makinaya bağlı plate hızlı bir şekilde head e otutturulup kullanılabilmelidir. (rapid connection system)
4. 4. Her yöne sorunsuz hareket etmeli ve makinanızı 90 derece eğebilmelidir.
Bu öneriler doğrultusunda Manfrotto nun modellerine şöyle bir göz atalım. (çok fazla seçenek olduğu için ben size sadece önerebileceğim modelleri veya piyasada çok sık karşılaştığınız modelleri suncağım)



DİŞLİ KAFALILAR (Geared heads)


Zirve headimiz budur. 400 modeli çok yüksek taşıma kapasitesine sahip tam bir profesyonledir. Ancak alamayacağımız kadar yüksek fiyatlarda (L çok üzgünüm alanlar şanslılar) Dişli yapısı ile çok hassas kayma yapabilirler ve çok stabildirler


ÜÇ-YÖNLÜLER (Three-ways heads)


804RC2, üç yönlü kafası kontrol kolu olan , hassas kaymalara izin veren oldukça stabil bir headdir. Piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz ve alıp kullanırken sorun yaşamayacağınız bir yapıdadır. Ancak kontrolü üç ayrı kol üzerine dayandığından zordur. Yine de en tercih edilen modeldir. 4 kg taşıma kapasitesi aşırı ağır makine ve lensi olmayanlara fazlasıyla yetecektir. Eğer doğa fotoğrafçısıysanız kesinlikle önerebileceğim bir model.

TOP KAFALILAR (ball heads)


Piyasada şu anda en revaçta olan kafalar aslında bunlardır. Kullanımları çok kolaydır ve çoğu kişinin de ihtiyacını giderir. Ancak önemli bir sorunları vardır ki. O da topu zamanla kullanıma bağlı olarak yuva içerisinde hareket etmesidir. Yani hafif bir ekipmana sahipseniz ömür boyu kullanırsınız ancak makinanız ve lensiniz ağır ise ayarladığınız bir yerde bıraktığınızda yavaş yavaş yerçekimine yenildiğini görebilirsiniz. Hafif bir seti olanlara ilk tavsiye edeceğim model 322RC2 dir. Kesinlikle alın ve kullanın çok seveceksiniz.

222RC2 aslında 322 nin aynısının dik halidir. Kullanımı daha kolay gibi görünür ama kesinlikle alınmamalıdır çünkü yüksekliği rüzgarda titremesine neden olmaktadır. Yani eğer bu iki modele bakıyorsanız kesinlikle ama kesinlikle 322RC2 almalısınız.


Bunlarda yine ball head olup farklı mekanizmalarla çalışan modellerdir. Şiddetle tarafımdan tavsite edilir. Ancak makinanıza ve lensinizin ağırlığına uygun olanı seçmek şartıyla. Özellikle 486RC2 düşünmeniz gereken modeldir. Kişisel fikrimi sorarsanız ben zaten 322 yerine kesinlikle 486RC2 yi (aman dikkat 486 değil 486RC2) öneririm.

HİDROLİK TOP KAFALILAR (hydrostatic ball heads)

İşte bunlar benim size zirve önerilerim. 468 serisi Manfrotto’nun en yeni modellerindendir. Yapı ve kullanım kolaylığı bakımından ball headlerle aynıdır ancak burada topu sıkıştırma mekanizması hidrolik bir pompa ile olmakta ve çok yüksek basma gücüyle kesinlikle en ufak bir oynama yapmamaktadır. Ayrıca modellerin yanında yazan MG kısaltması magnezyum fiberden yapıldığını gösterir ki bu headler çok hafiftir. Kötü yanları yine pahalı olmalarıdır. Nacak toparlayabilirsem ilk alacağım model 468MGRC2 dir. 10 kg taşıma kapasitesi , kullanım kolaylığı, hafifliği, kolay bağlanıp sökülebilmesi benim ve bir çok otoritenin en iyi seçimlerinden birisi haline getirmiştir.
Artık okumaktan sıkıldığınızın farkındayım, Son olarak sizlere kombine önerilerimi sunup yazımı bitiriyorum.
Ayak konusunda 190 veya 055 den birisini alırsınız, Benim tercihim kesinlikle 055MF3 dür (pahalı ise 055PROB)


Headlere gelince

1. Paranız varsa Geared head 400
2. Doğa fotoğrafçısıysanız ve hassas olarak pan ve tilt yapmak istiyorsanız 804RC2
3. Her türlü fotoğraf çekiyor ve ergonomiklik istiyorsanız 468MGRC2, pahalı diyorsanız 486RC2 oda pahalı diyorsanız 322RC2 yok artık onu da veremem diyorsanız 222
Peki ben ne alırdım… Tabii ki 055MF3 ve 468MGRC2 (mükemmel ikili)

YAZAN : TAYFUN GÖKTAŞ

2 Yorum:

hkki dedi ki...

güzel yazı

Adsız dedi ki...

Sanatçının en büyük derdi egoları ve kıskançlıklarıdır bence. Sizin bunları aşıp bilgilerinizi; fotoğraf sanatına merak salmış insanlarla paylaşmanız çok güzel. Gerçekten çok sade ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyorsunuz. Kendi adıma çok güzel şeyler öğreniyorum. teşekkür ederim.

Yorum Gönder