>GENİŞ AÇI OBJEKTİFLERİ NASIL ETKİLİ KULLANABİLİRİZ ?

>


GENİŞ AÇI OBJEKTİFLERİ NASIL  ETKİLİ KULLANABİLİRİZ ?

Eğer manzara fotoğrafları çekmeyi seviyorsanız alacağınız ilk objektiflerden bir taneside geniş açı objektifler olacaktır. Bu objektifler geniş veya süper geniş açı olabilirler. Eğer böyle bir objektifiniz var veya almayı düşünüyorsanız, işte size bu objektifle etkileyici fotoğraflar çekmenin yolları:
YAKLAŞIN
Geniş açı lenslerin görüş açısı daha fazla olduğu için aynı mesafeden aynı obje geniş açı lenslerde daha küçük görünür. Bu durumda objenize daha fazla yakınlaşmanız gerekir. Ama 14mm gibi süper geniş açı lenslerde bu yaklaşma mesafesi sınırlıdır. Siz gene de olabildiğince yaklaşmaya çalışın.
ÖN PLAN ÇOK ÖNEMLİ
Belki çok şaşıracaksınız ama geniş açı objektifle çekilmiş bir fotoğrafta en önemli unsur önplandır. Çünkü bu objektifler geniş açıları sebebiyle ön planında kadraja girmesine sebep olurlar. Ön plandaki perspektif fotoğrafınızın geri kalanını vurgular. Dolayısıyla ön planı sıradan bir fotoğraf çekmişseniz fotoğrafınızın tamamı sıradan olmuş demektir. O yüzden bu tarz bir objektifle çekim yaparken arka planda çekeceğiniz manzarayla bütünlük sağlayacak ilginç bir ön plan bulmaya çalışın.
DİKEY ÇİZGİLERE DİKKAT
Geniş açı objektifler görüş açıları sebebiyle dikey çizgilerde bozulmalara yol açarlar. Bu durum hoşunuza gidebileceği gibi nefrette edebilirsiniz. Photoshop gibi programlarda lens correction adlı seçeneklerle bunları düzeltmek mümkündür.
DEVAM EDEN ÇİZGİLER

Bu objektiflerle çekim yaparken demiryolu, nehir gibi devam eden çizgileri kadrajınızın alt köşesinden merkeze gidecek şekilde ayarlarsanız oldukça güçlü fotoğraflar elde edersiniz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir