GÖKYÜZÜ FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?

GÖKYÜZÜ FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?

IMG_5797

 

Gökyüzü fotoğrafı nasıl çekilir ? Güzel gökyüzü fotoğrafı çekmenin sırları nelerdir ? Gökyüzü fotoğrafı çekerken fotoğraf makinası ayarları nasıl olmalıdır?

Bir fotoğrafçı olarak bulutların benim için dayanılmaz bir cazibesi vardır. Bulutlar fotoğraflarınızı oldukça etkileyici hale getirirler. O yüzden fotoğraflarımda  mümkün olduğunca bulutlu bir gökyüzünü kadrajıma almaya çalışırım. Bulutlar özellikle güneşin doğma ve batma saatlerinde gökyüzünde tam bir renk cümbüşü oluştururlar. Bu saatler çekim için en uygun zamanlardır.

GÖKYÜZÜ ÇEKİMLERİNDE HANGİ LENSİ KULLANMAK LAZIM ?

Engin gökyüzünün o ihtişamını fotoğrafınızda tam anlamıyla yansıtabilmeniz için geniş açı bir lens kullanmanızı öneririm. Örneğin ben fotoğraflarımda Sigma 10-20 gibi süper geniş açı bir lensi tercih ediyorum. Özellikle bulutlu gökyüzüne sahip fotoğraflarımda gökyüzünün ihtişamıyla manzaramı bütünleştirmek istediğimde süper geniş açılar vazgeçilmezimdir. Ama gökyüzünde bulut yoksa bu tarz bir lens sıkıcı boşluklara sebep olabilir.

Eğer bulutlu gökyüzü çekiminizi günbatımı ve doğumu dışındaki bir saatte yapıyorsanız polarize bir filtre kullanmanızı tavsiye ederim. Polarize filtre mavi gökyüzüne asılı haldeki bulutlarınızın beyazlığını arttırarak onları daha çarpıcı hale getirecektir. Polarize filreyi saat yönünde çevirerek bulutlardaki değişimi bizzat görebilirsiniz.

GÖKYÜZÜ ÇEKİMLERİNDE FOTOĞRAF MAKİNASI AYARLARI NASIL OLMALI ?

Özellikle gün batımı ve doğumu sırasında gökyüzündeki bulutlardaki renk değişimlerini fotoğrafımıza yansıtmamız çok önemli. Bu saatlerde gökyüzünü inceleyecek olursanız ufuk çizgisinden tepe noktaya kadar çeşit çeşit renk katmanları olduğunu göreceksiniz. Eğer otomatik modda çekim yaparsanız bunları  tam anlamıyla yansıtmanız zor olacaktır. Buradaki püf nokta pozlamanızı normalden az yapmanız gerektiğidir. Ne kadar az pozlarsanız renkler o kadar doygun çıkacaktır dolayısıyla ufuktan gökyüzünün tepe noktasına kadar olan bölümdeki renk katmanları belirginleşecektir. Pozlamanızı makinanızın ideal olarak işaret ettiği ayardan 2-3 durak az yapın. Fotoğrafı çekip kontrol edin. Çok karanlıksa bir tık fazla pozlama yapın. ISO ayarlarınız için 100 yeterlidir. F değeri olarak 4.5-5.6 kafi gelecektir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Hepinize iyi çekimler

 

 

2 comments on “GÖKYÜZÜ FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?
  1. nnn dddd dedi ki:

    140 adet foto yolladım.. sağ salim geldi e mail kutuna..

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir