GÜZEL ÇİÇEK FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?

GÜZEL ÇİÇEK FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?

Bir çoğumuz çiçek fotoğrafı çekmeyi seviyor. Bu yazıda bunun püf noktalarına bakacağız

1- Belirli bir türü fotoğraflamak istiyorsanız önceden nasıl bir ortamda yetiştiğini öğrenin. Sulak alanlarda kurak alan bitkisini bulamazsınız. Çuha çiçeğini mart-nisan arası kırlarda bulursunuz da, haziran ? temmuz gibi bulamazsınız. Kardelen en geç nisan ayında biter. Bunun gibi. Bitkimizi belirledik, yer ve zamanı da belirledik. Yanımıza üç ayağımızı, makro lensimizi, güçlü bir ışık kaynağı (el feneri gibi), bir şemsiye ve üzerine yatmak için uygun bir yaygı alıyoruz.

2- Bitkimizi bulacağımız yere geliyoruz ve incelemeye başlıyoruz. Gözümüze en güzel görünen, çevresi en temiz olan bitkiyi gözümüze kestirip yanına çömeliyoruz. Önce çevresini iyice gözden geçiriyoruz. Kadrajımızda yer almasını istemediğimiz çer-çöp gibi şeyleri elle dikkatice temiziyoruz.  Çer-çöpten kastım kuru ağaç dalları, kuru yapraklar, hatta gerekirse başka bitkilere ait parçalar.

3- Bakış açısını belirlemek için 360° etrafında dönüyoruz. Bu esanada asla çiçeğe tepesinden bakmıyoruz, bu çok sıradan olacaktır. Öyle bir noktadan bakmalısınız ve öyle yaklaşmalısınız ki, kadrajın neredeyse tamamı çiçekten ve/veya onun birkaç yaprağından oluşsun. Bu esnaya kadar ışığı önemsemiyoruz. Çünkü kendi ışığımızı kendimiz yapacağız. Şimdi yaygımızı seriyoruz ve üç ayağımızı kuruyoruz. Eğer ışığı beğenmediysek, şemsiyemizi açıp bitkimizi onun gögesinde kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Bu kez el fenerimiz ile bitkiye ışığı bizim istediğimz yönden veriyoruz. Her şey hazır artık. Makinamızın ışık ölçüm değerini (metering mode) spot (noktasal) seçip 1 değer düşük (eksi) pozluyacağız, bunu da unutmuyoruz. Benim tavsiyem makinenizin çekim modunu manuel değil de A yani diyafram öncelikli olarak seçmeniz. Böylece alan derinliğini siz belirlersiniz, makine enstanteneye karar verir.

4- Şimdi can alıcı noktaya geldik. Alan derinliğimiz ne olmalı?

  • Bitkimiz çok küçükse çok yaklaşacaksınız demektir. Çok yaklaştığınızda f değerini küçük seçerseniz net alan derinliği çok küçük bir noktada kalır. O nedenle f değeriniz bitkinin tamamını net gösterecek kadar büyük, arka planı netleştirmeyecek kadar da küçük olmalı. Benim tavsiyem, f değerini 11 veya bir altı bir üstü değer olarak seçmeniz. Bu genellikle uygun bir alan derinliği verecektir.
  • Bitkimiz büyükse (çiçek çapı 5 cm den fazla) o zaman f değerini biraz küçültebilirsiniz. 5.6 veya 7 .1 gibi bir değer uygun olur. Ama yine eğer çok yakınsanız, örneğin bir lalelin sadece iç kısmındaki organlarını çekiyorsanız, 11 gibi bir değer seçilebilir.

5- Arka plan karışık ve temizlemek mümkün değil. O zaman yapacağımız iş arka planı karartmak olmalı. Bunu nasıl başaracağız? Aslında çok kolay. Şemsiyemizi kurmuş, bitkimizi gölgeye almıştık değil mi? Elimizdeki fener de bu iş için var zaten. Fenerin ışığını istediğimz yönden bitkiye düşürüyor ve ölçüm modunu SPOT olarak seçip odaklama işlemini ışığın en yoğun olduğu bölgedeki noktaya yaparak pozlama süresini belirliyoruz ve 1 adım düşük pozlayarak çekim yapmaya hazırlanıyoruz.

6- Makinalarda titreşim engelleme sistemi genellikle var artık. Bunlar ya objektifte (Nikon ? Canon) veya body üzerinde (Sony ? Pentax) olabilir. Eğer tripod kullanıyorsak bu özelliği kesinlikle kapatıyoruz. Çünkü ortamda titreşim yoksa makina titreşim ararken kendisi titreşim üretiyor. Yine ayna kalkması esnasında da bir titreşim oluşur. Bunun fotoğrafımızı bozmaması için makinemizin menüsünden gecikmeli çekim bölümüne girerek süreyi 2 saniye seçiyoruz. (Bu Sony için böyle, diğer makinalarda farklı bir menüde olabilir). Böylece deklanşöre bastığımız anda önce ayna kalkıyor, 2 saniye sonra perde açılıp fotoğraf çekiliyor. Deklanşör kablosu temin edebilirseniz çok daha iyi olacaktır.

7- Fotoğraf çekimi bittikten sonra başka bir bitkiyi fotoğraflamak üzere konum değiştiriyoruz.

Ancak. Açık havada bizim en büyük düşmanımız rüzgar. Düşük ışıkta nispeten kısık bir diyaframla çalıştığımız için pozlama süremiz uzun olacaktır. Bu esnada esebilecek en ufak bir rüzgar fotoğrafımızı bozacaktır. Bunun da çaresi var; makro çadırı kullanmak. Ya da yanınızda bir örtü taşıyıp uygun bir şekilde bitkinin rüzgar ile temasını kesmek.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir