KODAK İFLASMI EDİYOR ?

Finans çevrelerinde Kodak firmasının iflasını ilan edeceğine yönelik dedikodular bir süredir fısıldanıyordu.  Cuma günü Kodak firmasının büyük firmalara iflas konusunda hukuksal danışmanlık hizmeti veren bir fimanın çalışanı olan Jones Day’i kiraladığının duyulmasıyla firmanın hisse senetleri bir anda %54 değer kaybetti. Öte yandan Kodak yönetimi ise iflas ilan etme durumlarının olmadığını ama şirketi kara geçirecek planları gözden geçirdiklerini duyurdu.

Bu haberi ben size ekim ayında duyurmuştum. O zaman Türkiye’de bu konuda bilgisi olan ilk sizler olmuştunuz ve bugün çıkan haberler beni haklı çıkardı. Habertürk’te bugün çıkan haberin ayrıntıları şu şekilde:

The Wall Street Journal’a göre, Kodak sermaye yaratmak için dijital patentlerini satamazsa, bu ay veya Şubat başında iflas başvurusunda bulunacak.

Kodak, geçen Kasım’da 500 milyon dolar borç bulamaması veya patentlerini satamaması halinde 2012′de ayakta kalamayabileceği uyarısında bulunmuştu. 

Dünyanın her yerinde ofisi ve çalışanı olanKodak‘ın maliyetinin yüksek olması ve satışlarının azalması, nakdinin hızla azalmasına yol açtı.Kodak‘ın nakdi geçen Eylül sonunda bir yıl içinde yüzde 38 azalarak 862 milyon dolara geriledi.

KODAK ŞİRKETİNİN TARİHİ

Eastman Kodak’ın kökleri 1881’de mucit George Eastman ve işadamı Henry Strong tarafından kurulan Eastman Dry Plate Şirketinde yatmaktadır. The Eastman Dry Plate Şirketi Brownie ve Instamatic gibi amatör kullanıma uygun ilk fotoğraf makinalarından sorumluydu. Kodak şirketi adını Eastman Dry Plate Şirketinin ürettiği ilk basit rulo filmli fotoğraf makinalarından aldı, ürün grubunun adı “Kodak” olarak bilinmekteydi. Kodak şirketi hem amatör hem de profesyonel pazarlarda dünyadaki en büyük film satıcısı olmaya devam etmektedir. Aynı zamanda fotoğraflamayla ilgili çeşitli diğer sektörlere de girmiştir (tıbbi fotoğraflama gibi) ve dijital fotoğrafçılık ve tasvir alanlarında daha kuvvetli bir yer edinmek için çalışmaya devam etmektedir

“Kodak” adı sorulduğunda, George Eastman şöyle cevapladı, “Filolojik olarak Kodak kelimesi bir çocuğun ilk ‘goo’su kadar anlamsız”—kabalık derecesinde kısa ve öz, kelimesi kelimesine şirket tarafından telaffuz edilen ve iki ucunda boyun eğmeyen sessiz harfleriyle, fotoğraf makinesinin objektifi gibi suratınıza patlıyor. Başka ne sorulabilirdi ki!”

George Eastman tarafından satın alınan birçok patentin yaratıcısı David Houston, North Dakota’da yaşamaktaydı ve Eastman’a “Nodak” kelimesini tavsiye etmiş olabilir. Fotoğraf makinası o kadar büyük başarı gösterdiki Kodak bir şirket ismine dönüştürüldü.

Ömer ünlü tagged this post with: , , Read 57 articles by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>