SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
>DİJİTAL FOTOĞRAF TEKNİKLERİ: MAKRO ÇEKİMLER
December 24th, 2007 by Ömer unlu

>
Objeleri çok yakından detaylı olarak çekmenizi sağlayan yöntem makro çekimdir. Günümüzdeki dijital fotoğraf makinalarının hemen hepsinde makro çekim modu mevcuttur. Fotoğraf makinanızın menüsünde çiçek ikonuyla belirlenmiş olan makro mod, objeleri 10 cm den daha kısa mesafelerden detaylı olarak çekebilmenizi sağlar. Eğer fotoğraf makinanızı alış sebeplerinizden birisi de makro çekim yapmaksa teknik özelliklerinden bu mesafeyle ilgili bilgileri edinmenizde fayda var.

Makro çekim yaparken en sıklıkla karşılaşılan problemlerden birisi fotoğrafını çekeceğiniz kelebek veya arıyı netlemekteki sıkıntınızdır. Fotoğraf makinanızın sürekli netleme yapmaya çalıştığını fakat başaramadığını göreceksiniz. Veya bir çiçek çekiyorsanın ön yapraklarının çok net iken arka yapraklarının bulanık olduğunu fark edeceksiniz. Bu durum fotoğrafınızdaki alan derinliğiyle alakalıdır. Sizi kurtaracak iki yöntem var. Birincisi diafram değerini düşürerek alan derinliğini arttırmak olabilir. Bu durumda fotoğraf makinanız otomatik olarak shutter speed i (çekim hızı) azaltabilir. Bunu fotoğraf çekimi sırasında çekimin yavaş olmasından anlarsınız. Böyle durumlarda tripod kullanmanız tavsiye edilir çünkü elde yapılan çekimlerde harekete bağlı net görüntü elde edilemez. Bir diğer yöntem ise otomatik netleme klidini kullanmaktır. Bunun için önce çekeceğiniz objenin yakınındaki bir objeye deklanşör yarım basılarak netleme yapılır. Daha sonra esas objeye dönülür ve tam basılır.


One Response  
  • Elif writes:
    October 11th, 20089:24 pmat

    >Makro cekimi cok seviyorum :)


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© iletişim:omerunlu@gmail.com